Hur skyddar jag mig mot bedrägerier?
Bedrägeri över telefon
Var alltid vaksam på okända samtal och ge aldrig ut dina kort- och kontouppgifter. Volvofinans Bank, andra kortutgivare och banker eller polis skulle aldrig ringa upp dig och be dig att logga in med BankID eller fjärrstyra din dator. Ibland utger sig personerna för att ringa från polisen om ett pågående bedrägeri, oftast är det också bråttom för att du ska bli stressad och lättare kan göra misstag.
Ett annat exempel är att du blir uppringd av någon som utger sig för att ringa från en datorsupport och att personen vill hjälpa till att fixa en dator där det ska finnas något slags hot mot säkerheten. Den som ringer upp försöker på så sätt få tillgång till din dator och/eller kontokorts- eller bankkontoinformation genom att till exempel be dig att logga in med ditt BankID.
Vad kan du göra för att skydda dig?
- Lägg på luren och följ aldrig några instruktioner. Stora företag, polisen eller banker skulle inte kontakta dig på detta sätt och begära tillgång till dina bankuppgifter, dator eller ta betalt för tjänsten.
- Lämna aldrig ut personliga koder eller logga in med BankID. Har du lämnat ut uppgifter om kort, konton eller personuppgifter ska du genast spärra dessa och meddela din bank.
- Om du låtit någon logga in på din dator ska du söka efter eventuella virus eller trojaner för att säkerställa att inga bedrägliga program finns kvar och byt sedan dina lösenord. Ta gärna hjälp av någon i din omgivning som kan datorer, om du inte har kunskap själv.
Bedrägeri i sociala medier
Det börjar bli vanligt med bedrägerier via sociala medier som Facebook. Bedragaren kapar din väns konto och ber dig ofta om hjälp i ett bankärende, via messenger, som att låna ut din dosa och kod. Personen har redan ditt personnummer och kan därför logga in som dig när du lämnat ut uppgifterna. Var vaksam om du blir kontaktad på detta sätt och kontrollera att din vän verkligen är den du pratar med genom att ringa upp personen.
Vad kan du göra för att skydda dig?
- Alla koder till kort och bankdosor är personliga. Du kan alltså inte låna ut dem till någon som till exempel tappat sin dosa.
- Lämna aldrig ut koder via Facebook och andra sociala medier.
Bedrägerier på e-handelssajter
Många lägger ut varor till försäljning på Marketplace, Blocket och Tradera. Tyvärr är det vanligt med bedrägerier där också. Om en vara har ett misstänkt lågt pris så ska du undvika att köpa den. Oftast ber säljaren om ett förskottsbetalning. När du betalat så försvinner säljaren och är onåbar.
Vad kan du göra för att skydda dig?
- Träffa säljaren för att se att varan finns.
- Om priset känns för lågt eller om du ska förskottsbetala - tacka nej till affär.
- Vissa sajter erbjuder säkra betallösningar och fraktalternativ för att både säljare och köpare ska känna sig trygga, läs igenom vad de rekommenderar.
Phishing eller nätfiske via mejl
Phishing, även kallat nätfiske, är mejl som skickas från någon som utger sig för att vara någon annan (till exempel din bank) och försöker komma åt personliga uppgifter som kortnummer, koder och lösenord. Det står ofta att ditt kort eller konto riskerar att stängas eller att det finns någon form av risk för ditt kort eller konto. Du uppmanas därför att bekräfta att allting är okej via en länk som leder till en falsk sida som ser ut att tillhöra avsändarens företag. Vi, eller någon annan kortutgivare, efterfrågar aldrig känslig information via mejl på detta sätt. Om du får ett sådant mejl ska du aldrig klicka på länkar eller lämna ut några personliga kort- eller kontouppgifter. Har du fått ett bluffmejl och klickat på någon länk eller lämnat ut dina kortuppgifter ska du kontakta oss omedelbart på telefonnummer 031-83 89 80 för att spärra ditt kort. Ändra också eventuella lösenord som kan ha hamnat i orätta händer. Stäng sidan du hamnat på med hjälp av krysset i övre högra hörnet, använd inte någon knapp på sidan märkt med till exempel ”Avbryt”.
Vad kan du göra för att skydda dig?
- Öppna inte mejl från avsändare du inte känner igen.
- Klicka inte på länkar i ett mejl, utan skriv in adressen till sidan du ska till direkt i adressfältet som till exempel till din bank.
- Se till att du har säkra sidor i din webbläsare som börjar med https:// och inte bara http://. Webbläsaren innehåller ofta även ett hänglås eller liknande i adressfältet.
Virus och trojaner
När du surfar på Internet är det viktigt att din dator är skyddad mot åtkomst för obehöriga. Installera de antivirus- och brandväggsprogram som följde med din dator, som din internetleverantör tillhandahåller eller som du skaffat själv. Se till att hålla dessa program uppdaterade då nya virus upptäcks hela tiden. Din dator kan bli infekterad av virus och trojaner som gör det möjligt för bedragare att få insyn vad du gör på datorn eller så kan de ta kontroll över den och på så sätt komma över känslig information.
Vad kan du göra för att skydda dig?
- Ha ett bra virusskydd och brandvägg och håll dessa uppdaterade.
- Håll webbläsaren uppdaterad till senaste versionen.
- Ställ dig alltid frågan om du förväntar dig ett mejl från avsändaren.
- Kontrollera avsändaradressen och språket i mejlet.
- Klicka aldrig på länkar och öppna inte bifogade filer.
- Kom ihåg att dina lösenord, koder och kort är värdehandlingar. Du ska aldrig lämna ut dem.
Erbjudanden, lottvinster och liknande produkter eller avtal
Det kan förekomma att du via SMS, mejl eller sociala medier får meddelanden om lottovinster eller information om riktigt bra erbjudanden. Ofta behöver du endast betala en liten avgift eller kanske fri frakt för att få en vara eller ta del av en lottovinst. Dessa erbjudanden har ofta villkor som att du startar en prenumeration, ibland på en tjänst kopplad till ett helt annat företag, eller att du måste skicka in särskilda dokument för att få ta del av vissa saker som att styrka din adress. Det är inte alltid som detta framgår på ett tydligt sätt.
Vad kan du göra för att skydda dig?
- Läs alltid villkoren och säkerställ dig om du på något sätt förbinder dig till ett medlemskap med prenumeration och hur du gör för att avsluta denna.
- Om ett erbjudande verkar alldeles för bra för att vara sant, så är det ofta just för bra för att vara sant.
- Kontrollera företaget noga innan du beställer eller anmäler dig till något till exempel genom att söka på företagsnamnet på Internet eller liknande.
- Kontrollera så att det finns kontaktuppgifter till företaget.
Stöld av plånbok och kort
Ficktjuvar och bedragare som vill komma åt din plånbok och dina kort förekommer fortfarande och det är viktigt att du har uppsikt över din plånbok och väska. Var gärna extra vaksam när du befinner dig på platser med mycket folk i rörelse eller när någon stannar dig för att få din uppmärksamhet.
Vad kan du göra för att skydda dig?
- Förvara kortet på ett säkert sätt som i en innerficka eller stängt innerfack i väska – gärna med dragkedja.
- Förvara aldrig kortet eller plånboken i bakfickan eller bakom ryggen på något sätt.
- Pinkoden ska inte på något sätt förvaras tillsammans med eller i närheten av kortet. Om du valt en egen pinkod ska den på något sätt inte kunna kopplas till dig som att likna ditt personnummer.
- Skydda alltid koden när du slår in den. Befinner du dig i en miljö med mycket människor omkring dig, se till att du alltid har koll på kortet.
- Lämna aldrig ifrån dig kortet när du betalar med det, håll det alltid under uppsikt vid betalning.
Skimning av kort
Vid så kallad skimning eller kortkapning använder bedragare en särskild utrustning vid kortterminalen som kopierar information från magnetremsan i kortet och ofta fångas koden upp via dolda kameror.
Vad kan du göra för att skydda dig?
- Dölj alltid koden med handen när du slår in den i kortterminaler eller uttagsautomater.
- Om du tycker att en betalterminal ser märklig ut, kontakta försäljningsstället och informera dem.
- Vid minsta misstanke om kortkapning, spärra ditt kort.