Vad du behöver tänka på när du har barn i bilen

Var rädd om det viktigaste du har i bilen. Det absolut säkraste för ett barn upp till fyra-fem år är att sitta i en bakåtvänd stol. Det minskar risken för att barnet skadas allvarligt i en kollision med 90 procent jämfört med att sitta framåtvänd.

Forskning har visat att risken för att små barn dödas eller skadas svårt är fem gånger högre i framåtvända stolar än i bakåtvända. När barnet sitter i en bakåtvänd bilbarnstol belastas hela barnets rygg och huvud i stället för bara den mycket svagare nacken. Här berättar vi vad du ska tänka på.

 

Välj rätt efter ålder, längd och vikt

  • 0-9 månader: bakåtvänt babyskydd. Det är dags att byta när maxvikten är nådd eller när huvudet går över kanten på babyskyddet.
  • 0 till 4-5 år: bakåtvänd bilbarnstol. Var noga med att notera maxvikten när du väljer då det i denna kategori av barnstolar kan variera flera kilo. När maxvikten är nådd eller när cirka en tredjedel av barnets huvud är ovanför kanten kan du byta till nästa stol.
  • 4-5 år och uppåt: Använd bältesstol eller bälteskudde fram tills att barnet nått 135 centimeter. Barn rekommenderas att använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10-12 års ålder. Innan dess är barnets kropp inte tillräckligt utvecklad för att hålla bilbältet på plats utan bältesstol eller bälteskudde.
Volvos urval av bilbarnstolar.

Montering

Det finns i huvudsak två sätt att montera bilbarnstolen på. Du kan välja att säkra stolen med bilbältet, eller köpa en Isofixbas där du lätt kan klicka i barnstolen/babyskyddet. Båda anses vara lika säkra alternativ. Be gärna din återförsäljare om hjälp om du är osäker!

Certifieringar

Certifieringar som stolen bör ha är ECE R44 eller den nya certifieringen i-Size. Vissa stolar är även Plustestade vilket innebär ett kompletterande test av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) som garanterar att stolen klarar höga krafter mot nacken.

Bilens modell och storlek

Olika bilmodeller har olika möjligheter för att ha en Isofixbas, se till att du vet vad som gäller för just din bil. Ska du montera stolen med bilbälte bör du se till att de räcker runt stolen. Ta även hänsyn till bilens storlek och möjlighet att justera sätena därefter.

Övriga tillbehör

Det finns fler egenskaper hos en bilbarnstol som kan ge extra komfort och ökad säkerhet, som möjlighet att byta klädsel på stolen och inbyggda sidokrockkuddar. Du kan även köpa till kompletterande delar såsom babyspegel och sätesskydd.

Livslängd

En bilbarnstol har en livslängd på ungefär tio år. Eftersom den ska hålla hela tiden som barnet använder stolen bör den inte vara äldre än fem år om till exempel ett syskon tar över den, då den ska hålla hela tiden.

Livslängden på babyskydd är mellan fem och sju år på grund av det ökade slitaget. När bilbarnstolens material åldras finns det risk att det blir sprött och kanske inte kan garantera samma säkerhet vid en eventuell krock.

Om bilbarnstolen varit med om en olycka ska den kasseras direkt, oavsett skick.

24 månader räntefri delbetalning

En bilbarnstol är förstås ett dyrare inköp. Kom ihåg att du har 24 månader räntefri delbetalning när du betalar med Carpay hos din återförsäljare. Fråga dem gärna om råd, de kan också hjälpa dig att montera den. Mer information hittar du på NTFs webb.

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se