Bilekonomerna: Så behåller du bilens andrahandsvärde

Att räkna ut andrahandsvärdet på en bil kan vara precis hur knepigt eller enkelt som helst – frågan är bara hur noggrann du vill vara och hur mycket du vet om bilar. Se när Emma Knyckare träffar bilekonomerna Manfred och Sofia för att lära oss allt vi bör känna till om andrahandsvärde.

Hur du ökar ditt andrahandsvärde

Oavsett om du precis har köpt din bil – eller snart ska skilja dig från den – är det aldrig en dålig idé att börja ta hand om den ordentligt. Mottot är att ju tidigare ju bättre, men med rätt service och behandling kan du göra stor skillnad även i slutet av bilens livslängd. Här kommer våra bästa tips för att öka ditt andrahandsvärde.

Fem saker som påverkar andrahandsvärdet

  • Bilens modell kan vara avgörande för priset. En populär modell är enklare att sälja och kan därför gå för ett högre pris än andra bilar i samma klass.
  • Bilens yttre skick är viktigt eftersom det säger något om hur bilen är skött. En repig och smutsig bil kan därför fungera som en riktig fågelskrämma för intresserade köpare och dra ner priset.
  • Miltalet spelar roll. Hur långt bilen har gått är inte bara en av de första sakerna du ser i en bilannons, det är också en viktig prisavgörande faktor. Efter ett visst miltal kan du räkna med att bilen måste servas till exempel.
  • Service- och garantiboken. Om denna är slarvigt eller noggrant ifylld gör en värld av skillnad eftersom den är ett facit på vilken service som redan är gjord eller behöver göras.
  • Bilens årtal är givetvis också viktigt. Även om vissa veteranbilar kan ha ökat i värde så är tumregeln att en äldre bilen kostar mindre.

Vill du veta mer om värdeminskning?

Kontakta din återförsäljare!

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se