Vad du behöver tänka på när du ska köpa en begagnad bil

Vet du vilka skyldigheter du har som köpare av en begagnad bil? Eller vad skillnaden är mellan att köpa från en bilhandlare eller privatperson? Ett begagnat bilköp kan vara en komplex affär – men det finns alltid hjälp att få. Följ med när Emma Knyckare träffar våra bilekonomer Manfred och Susanne för att reda ut det viktigaste att tänka på när du ska köpa en begagnad bil.

Hur du känner igen en oseriös bilhandlare

Det finns flera potentiella fallgropar du kan trampa igenom ditt begagnade bilköp. Därför är det extra viktigt att undvika oseriösa handlare då du ska köpa bil just på andrahandsmarknaden. Men hur känner vi igen en oseriös handlare egentligen? Sofia Forsling – som jobbar på den digitala marknadsplatsen Wayke – vet precis vad vi behöver hålla utkik efter.

Fem viktiga saker att tänka på innan bilköpet

  • Det är din skyldighet att se till så bilen inte är stulen. Var noggrann med att kolla upp att ägaren till bilen är samma person som säljer den till dig. Kolla med Transportstyrelsens SMS-tjänst vem som äger fordonet. Mer information om detta hittar du på Transportstyrelsens hemsida här

  • Alla bilar kommer med en service och garantibok. Den ska innehålla all info om vilken service som har gjorts på bilen och var den är gjord. Kontrollera att boken är korrekt ifylld och har blivit stämplad vid varje tillfälle.

  • Det är alltid den registrerade ägaren som är skyldig att betala av eventuella skulder som är kopplade till bilen. Se därför till att alla skulder är avbetalade till fullo innan man skriver på några papper. Kolla med Transportstyrelsens SMS-tjänst vem som äger fordonet. Där får du reda på om bilen är registrerad med kreditköp eller leasing.

  • Bilen måste vara besiktigad och godkänd för att köras lagligt på vägarna. Be om att få titta på bilens besiktningsprotokoll och se efter om den har fått några anmärkningar. Se sedan till att alla eventuella anmärkningar är åtgärdade.

  • Se till att skriva ett köpeavtal så att du inte blir lurad på affären. Det finns flera användbara mallar online som du kan använda dig av.

Funderar du på att köpa begagnad bil?

Kontakta din återförsäljare!

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se