Elbil genom Europa

Det var många som höjde på ögonbrynen när de fick höra talas om Hjalmars planerade semesterresa. Målet var tre veckor i Europa, Sverige till Italien tur och retur och med ett gäng länder och städer däremellan. Hela vägen med sin 100% eldrivna bil.

Till vardags jobbar Hjalmar som Key Account Manager på Volvofinans Bank. Senaste sommarens semester valde han och hans partner att spendera i bilen för att bege sig söderut i Europa.

Resan möttes med stor skepsis och en mängd frågor över hur det skulle gå. Faktum var att det fungerade över förväntan. 550 mil på el till en prislapp motsvarande vad det kostar att köra och ladda sin elbil i Sverige.

- Vi var inte helt säkra på hur det skulle gå, men säkra på att det skulle lösa sig. Med facit i hand gick det bättre än vad vi förväntat oss. Viss anpassning och engagemang kanske krävs men på det stora hela upplevde vi ingen större skillnad än hur vi hade valt att resa om vi haft en bil som inte gått på el, säger Hjalmar.

Laddning längs vägen

Hjalmar har haft sin elbil, en Polestar 2, i cirka ett år. Hans tre veckor långa resa blev den första riktiga långresan med elbil.

Siktet var inställt på Toscana i Italien. På vägen dit körde Hjalmar och hans partner igenom Danmark, Tyskland, Österrike samt Slovenien. En typisk resdag landade ungefär på en körsträcka mellan 60 till 80 mil totalt. Planen var att köra cirka 3 timmar eller 30 mil innan det var dags för paus och laddning.

- Laddpauserna sammanföll väl med att stanna för lunch eller fikapaus på eftermiddagen. Under tiden vi åt lunch och sträckte på benen laddade vi bilen och efter cirka 30 minuter var vi redo för nästa etapp. Jag tror vi hade kört på samma upplägg oavsett bil, efter att ha kört i några timmar känns det skönt att ta en paus.

Till en början var målet att ha minst 15% batteri i marginal vid varje laddstopp. Efter flera laddstopp utan ett enda problem kände de sig varmare i kläderna och vågade ta en lite högre risk. Det resulterade i att de en del gånger kom fram till vald laddstation med cirka 4-5% batteri kvar, helt enligt plan.

Skillnader mellan Sverige och övriga Europa

Många kan vittna om skillnaderna att köra bil i Sverige eller övriga Europa. Alla som någonsin kört på Autobahn i Tyskland vet hur snabbt det kan gå i filen längst ut till vänster. Laddningen var det dock ingen större skillnad på.

- Ett visst intresse är kanske bra för att det ska flyta på så pass bra som det gjorde för oss. Laddinfrastrukturen längs de större vägarna ner i Europa är bra. Vi kunde konstatera att det finns laddstationer överallt längs motorvägarna och med hjälp av bra appar är det lätt ta reda på vilken laddstation som är bäst, snabbast och mest pålitlig, säger Hjalmar.

I Italien slogs de av nyfikenheten från personer de mötte och intresset över att de körde en elbil. Även om laddinfrastrukturen fungerar väl är det stor skillnad i hur många som kör en elbil i södra delarna av Europa jämfört med i Sverige. Toscana var den plats där laddstationer var som glesast. Där fanns det inga laddstationer förutom i de större städerna och det krävdes en något större planering för var och när laddningen skulle ske.

- Vi möttes av en stor nyfikenhet och vänlighet av de personer vi träffade. Det kändes som att många tyckte det var lite exotiskt att vi kom med elbil och de var väldigt behjälpliga. Vid två tillfällen erbjöd italienska hotellägare oss att ladda bilen genom en förlängningssladd inifrån hotellet och ut till vår bil, dessutom helt gratis. Det var förstås inget vi hade förväntat oss men gjorde oss väldigt glada och tacksamma.

Tips inför framtidens bilresor

Hjalmars upplevelse av att resa långt med elbil är över förväntan. Tre veckor i Europa utan en enda laddstation som inte fungerade bådar gott inför framtidens bilresor. På frågan vilka Hjalmars bästa tips till någon som funderar på att resa långt med sin elbil svarar han:

  • Våga testa! Att bila genom Europa är en härlig upplevelse med frihetskänsla.
  • Stressa inte och se resan som en del av målet.
  • Ta hjälp av någon av de appar eller tjänster som finns för att ta reda på var bra elbilsladdare finns. Då kan du exempelvis filtrera på snabbladdare eller särskilda aktörer vilket gjorde valet att laddstation lättare.

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se