Våra tips för att sova i bilen

Trött på att alla hotell är fullbokade? Oavsett om du ska bila runt en hel semester eller göra en road trip över helgen kan du testa att sova i bilen. Här är några tips på hur du kan bo smart när du är ute på vägarna och vad du ska tänka på!

Bagagemadrass

Har du en kombi eller SUV? Då kan du enkelt fälla baksätet, blåsa luft i madrassen och lägga ut din säng för natten. På många modeller ingår även kudde och elektrisk pump som kopplas till bilens cigarettuttag. Finns i olika storlekar och modeller, beroende på hur din bil ser ut. Räkna med en kostnad mellan 400-1 300 kronor.

Taktält

Ett taktält är precis vad det låter som, ett tält som du placerar på bilens takräcke. En relativt billig lösning som ger dig mer plats än ett vanligt tält, fälls ut på cirka 4 minuter och inte ställer samma krav på ytan du står på. När du kommer upp en bit från marken blir det också mindre kyla, fukt och smuts. Passar till de flesta typer bilar och takräcken. Räkna med en kostnad mellan 13 000-25 000 kronor.

Minihusvagn

Husvagnar har ofta ryktet om sig att vara stora, klumpiga och svåra att hitta plats med utanför en camping. En minihusvagn kan du dra med ett vanligt B-körkort och dragkrok. Ofta får du både sovplats för två personer och ett fungerande kök med diskho. Många modeller går dessutom fint att kombinera med ett taktält för fler sovplatser. Räkna med en kostnad mellan 35 000-150 000 kronor.

Familjetält 

Tältet är ju en klassiker men under senare år har den större varianten för hela familjen blivit allt mera populär. Detta kräver såklart lite mer plats men i gengäld får du ståhöjd, separata sovrum och förtält. Räkna med en kostnad mellan 7 000-14 000 kronor.

Hängmatta

Hängmattan är kanske det mest flexibla sättet att hitta någonstans att sova på. Allt du behöver är två träd eller två bilar med takräcke. Många hängmattor kan du dessutom bygga på med både myggnät och regnskydd, det finns också större varianter för två personer. Räkna med en kostnad mellan 300-2 000 kronor.

Hitta plats – och ha koll på regler

Hitta ett ställe att parkera på som känns tryggt och som tillåter parkering/camping över natten. Kolla gärna efter tips på sociala medier eller forum. Och sov givetvis aldrig med bilen igång. Kom ihåg att regler kan skilja på parkering och camping – när du tar fram möbler eller klossar räknas det ofta som uppställning.

 • I Sverige hittar du hundratals rastplatser där du kan övernatta. Beroende på ställe finns det ibland toalett, sittplatser, soptunnor och möjlighet att tömma latrin. På dessa platser får du stå max 24 timmar.
 • Håll koll på Terrängkörningslagen som innebär att du ska hålla dig till vägarna med ditt fordon. Om du inte skadar marken så kan du också parkera intill vägen.
 • Hitta en sovplats innan det blir mörkt – då kan det kännas mindre läskigt under natten. Se också till att parkera på en skuggig plats om du vill slippa en riktigt varm bil när temperaturen är hög utomhus.
 • Känner du dig otrygg att sova vid vägkanten? Ta in på en camping eller ställplats. Då kan du passa på att duscha och använda de bekvämligheter som ingår i avgiften.
 • Använd myggnät eller ett meshtyg och rulla ner motsatta rutor så det blir tvärdrag för att få luft – och slipp fukt och myggor förstås. Du kan också ha med dig gardiner som gör bilen fri från insyn.

Packa smart – och lämna inga spår

 • Spara plats i bilen med reseförpackningar. Kanske har du några småflaskor från ett hotellbesök att ta med? Genom att ha med schampo som inte behöver sköljas ut och handsprit sparar du på vatten och håller dig dessutom fräsch när tillgång på dusch saknas.
 • Ta med en lampa, det är lätt att glömma att det blir mörkt mitt i naturen.
 • Se också till att ladda ner filmer i förväg så kan du ha en mysig hemmabio i bilen.
 • Ta med powerbanks eller investera i en soldriven laddare så försäkrar du dig om att ha en laddad mobil även under natten när bilen inte är igång.
 • Ta med en elektrisk kylbox – då kan du ta med dig mat som är kall. Se också till att du har frukost redo så du inte behöver tänka på det på morgonen.
 • En takbox rymmer ju också extra prylar – du kanske kan hitta en billig via blocket eller investera när din återförsäljare har smarta erbjudanden!
 • Brassestolar eller enklare campingstolar kan vara ganska skönt att sträcka ut sig i utanför bilen. 
 • Och självklart lämnar du inte något skräp efter dig. Ta hand om dina sopor och låt inte toapapper ligga kvar i busken!
 • Och visst är det okej att unna dig en hotellnatt om du är borta lite längre – då kommer du troligen uppskatta lyxen extra mycket. Åk iväg en helg och testa hur det känns. Prova dig fram vad just du behöver för att kunna vara borta lite längre med bilen.

Har vi glömt ett riktigt bra tips? Dela med dig till oss!

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se