Hur du ökar ditt andrahandsvärde

Oavsett om du precis har köpt din bil – eller snart ska skilja dig från den – är det aldrig en dålig idé att börja ta hand om den ordentligt. Mottot är att ju tidigare ju bättre, men med rätt service och behandling kan du göra stor skillnad även i slutet av bilens livslängd.

Du får inte bara bättre betalt för en välskött bil, den är också mycket trevligare att köra med. Så plocka fram dina renaste tvättsvampar och doppa dem i bilschampo – Här kommer våra bästa tips för att öka ditt andrahandsvärde.

Service och garantiboken, bilens heliga skrift

Om du vill att din bil klarar av tidens test så finns det ingenting viktigare än att följa service och garantiboken. I den ser du när och hur bilen ska servas och för protokoll över varje tillfälle. Service och garantiboken är alltså inte bara viktig för din egen och bilens skull. Den är också viktig för att andra köpare ska kunna se att du har skött bilen efter tillverkarens anvisningar.

Moderna bilar har ofta en digital variant av service och garantiboken, men även om du kör en äldre modell kan du idag oftast få en digital variant genom vissa e-boktjänster. Det kan vara så enkelt som att fylla i ditt registreringsnummer och ange vilken verkstad du använder dig av för att direkt få tillgång och kunna fylla i.

Rabatt på alla tvättprogram hos din närmaste Tvätta. 

*Gäller vid betalning med Carpaykort, Volvokort eller Renaultkort.

Slarva inte med tvätten

Tänker du att bilen inte behöver tvättas eftersom det ändå kommer regna snart? Eller att du kan vänta med att torka bort fågelskit från karossen tills det är dags för dig att hämta dina svärföräldrar? Då tänker du fel. Fågelspillning, kåda, stenskott, damm, och insekter är bara ett par typer av smuts som kan sätta sig djupt i lacken och i värsta fall skada den bortom en vanlig tvätt. Så se till att tvätta bilen regelbundet och vaxa lacken ett par gånger per år om du vill hålla den i utmärkt skick.

Städa ur bilen regelbundet

Låt inte hamburgaren eller dina svettiga gympadojor ligga kvar i bilen under natten. Och gör rent dina säten så fort du kan efter att du spiller i dem. En sunkig, fläckig eller illaluktande bil är inte bara oattraktivt för eventuella köpare – den signalerar också att du kanske inte har tagit väl hand om bilen i allmänhet.

Unna dig själv bilvård ibland

Om du redan har slarvat med ovanstående punkter (eller bara vill ge bästa möjliga intryck inför ett sälj av bilen) kan det vara dags att lämna in den på bilvård. Vad det innebär är att professionell personal tvättar, vaxar, polerar, städar och behandlar bilen i ett försök att återställa den så nära originalskick som möjligt. Seriösa aktörer använder en del produkter och tekniker utöver vad som normalt görs hemma, så glöm inte att kolla upp med din biltvätt om vad som ingår i priset

 

Tänk på hur du kör

Det här borde nog vara det mest självklara tipset i listan, men det är inte alltid helt uppenbart vad en skonsam bilkörning innebär. Borde du köra lugnt och undvika hastiga accelerationer och inbromsningar för att inte slita ut bilen? Absolut. Men försök också att hålla avstånd till bilarna framför och parkera inte under träd om det kan undvikas. Stenskott och damm från andra bilar kan nämligen skada lacken likaväl som klibbig kåda. Tänk hur mycket tid och pengar du kan spara från nästan alla förgående steg med hjälp av lite vaksam och försiktig körning.

5 snabba tips för att öka andrahandsvärdet

  • Följ service och garantiboken och stämpla vid varje tillfälle, köpare använder gärna boken för att kontrollera att du har tagit hand om bilen ordentligt.
  • Tvätta och städa bilen regelbundet för att slippa unken lukt, varaktiga fläckar och frätskador som annars drar ner priset.
  • Lämna in bilen på bilvård när du inte lyckas tvätta eller städa bilen ordentligt på egen hand. En seriös biltvätt använder produkter och tekniker som du förmodligen aldrig skulle använda hemma.
  • Undvik att parkera under träd och ta bort fågelspillning direkt om du får den på karossen. Kåda, damm, spillning och insekter är bara ett par saker som kan ge varaktiga fläckar om de får sjunka in i lacken.
  • Håll avstånd i trafiken för att undvika stenskott och slitage från vägdamm. Försiktig körning sparar dig massor av tid och pengar i det långa loppet.

Ladda ner CarPayappen och ansök direkt

Download on the App Store
Ladda ned på Google Play

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se