Så ska du tänka vid ett bilköp online

Är det smart att köpa en bil utan att se den? Vilka fördelar finns det att handla bilen via nätet? Isabelle Bergström på Tech Innovation, Ziklo Bank har full koll på hela köpresan online – och vad du bör tänka på.

Bilen är oftast det näst dyraste köpet du gör efter bostaden, så det här med att klämma och känna i bilhallen känns tryggt för många. Men är du van att handla online känns det troligen mer naturligt att klicka hem något från soffan – även en bil.

– En stor fördel med att köpa bil online är att du kan sitta i lugn och ro och lusläsa om olika bilar. Vi har köpt begagnade bilar länge på nätet och många bilmärken som till exempel Volvo erbjuder design online med ett prisförslag med finansiering. En ytterligare fördel är att du då kan dra i reglage och testa hur olika tillval och extra försäkringar påverkar din totala månadskostnad. Det blir väldigt transparent och inga dolda extrakostnader.

Många bilmärken erbjuder möjligheten att välja design och tillval online med ett prisförslag.

Genom att först bestämma vilken ägandeform du vill ha – billån eller privatleasing – underlättar du valet av bil och finansiering. Välj en seriös aktör som du känner dig trygg med. Oavsett om du väljer nytt eller begagnat identifierar du dig med BankID vid köpet vilket ger ökad säkerhet. En kreditbedömning görs också. Bilen hämtar du sedan i hallen, men vissa erbjuder också hemkörning mot en avgift.

– Att köpa bil online ger dig generellt en stor kontroll. Det finns många olika alternativ att välja mellan, och med all research du kan göra på nätet och recensioner har du möjligheten att göra ett väldigt välinformerat köp i slutändan. Framför allt har du tillgång till ett större utbud och möjlighet att jämföra och hitta det som passar dina behov och plånbok.

Fem smarta tips vid bilköp online

  • Läs alltid varudeklarationen som ska finnas oavsett om du köper bil online eller hos handlaren. Där finns information om eventuella skador, däckdjup och om serviceboken är ifylld. Var också noga med att gå igenom bilder och filmer.
  • Se till att det finns begagnatgarantier för extra skydd. Och kom ihåg att du alltid har stöd av distansköplagen med 14 dagars ångerrätt vid köp online.
  • Du kan i många fall be om bud online på din nuvarande bil för inbyte.
  • Välj en leverantör du känner dig trygg med. Volvo erbjuder många möjligheter och med partners som Volvia och Volvofinans Bank får du en fördelaktig paketering med försäkring och finansiering.
  • Provkör innan om du är osäker. Säljaren kan också guida dig på plats. Sedan kan du gå hem i lugn och ro och fundera över finansiering och köp.

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se