Vad kostar det att äga en bil

Är den billigare bilen verkligen billigast? Christian Düfke, försäljningschef på Carpay berättar varför du kan tjäna på att räkna på totalkostnad istället för inköpspris.

Traditionellt har vi ofta valt bil utifrån prislappen. Idag är det betydligt mer komplext att välja bil: Lån eller leasing, el/hybrid eller fossilfritt bränsle, miljöbonus och skatt. Därför betyder inte prislappen allt.

– Att en bil kostar pengar är ju självklart, säger Christian Düfke på Ziklo Bank. Men i dag gör parametrar som teknik, produkt, skatter och nya regler att korrelationen mellan priset på bilen och den faktiska kostnaden blivit allt mindre. Därför brukar vi råda kunder till att se till TCO, Total Cost of Ownership, som handlar om att se vad bilens faktiska kostnad blir när du får en helhetsbild över alla dessa parametrar.

"Den största påverkansfaktorn är att bilen har en låg värdeminskning eller ett bra andrahandsvärde som man ofta pratar om."

Lågt pris och högt andrahansvärde är drömkombinationen

Den största påverkansfaktorn är att bilen har en låg värdeminskning eller ett bra andrahandsvärde som man ofta pratar om. Den ultimata kombinationen är en bil med lågt pris och högt andrahandsvärde. Bränsle och förbrukning är en annan stor kostnad som du kan påverka.

– Även om en elbil kanske är dyrare i inköpspris än en bil som drivs med fossilt bränsle så kan du få en lägre månadskostnad eftersom en miljöklassad bil har lägre skatt. Miljöbonusen som betalas ut efter drygt ett halvår påverkar också Total Cost Of Ownership. Och ur ett klimatperspektiv finns det såklart en anledning att välja en energieffektiv bil i det långa loppet. Våra återförsäljare är duktiga på att vägleda kunder i det här sättet att tänka, kontakta oss gärna så hjälper vi dig välja rätt bil, säger Christian.

En bil med komplett servicebok har ett högre restvärde.

Vad påverkar bilens månadskostnad?

Försäkring och garanti
Se över vilka självrisker och garantier din försäkring har, särskilt om du kör längre sträckor som ökar risken för skador. En längre nybilsgaranti minskar också risken för kostsamma reparationer.

För dig med förmånsbil
De sociala avgifterna på bilförmånsvärdet är ofta den näst största kostnaden efter leasingavgiften – glöm inte att räkna in det för att få rätt bild av totalkostnaden.

Service
En bil med komplett servicebok har ett högre restvärde. Genom att ha bra service – och reparationsavtal får du kontroll över kostnaderna.

Däck och körstil
Använd bilens rekommenderade däckdimensioner och ha rätt lufttryck i däcken. Det påverkar bränsleförbrukningen positivt, precis som en ecodriving sparar bränsle och slitage på bilen.

Carpay
Carpaykort ger möjlighet till räntefria delbetalningar i verkstad och på service. Tillsammans med appen får du en översikt över alla bilkostnader varje månad – nu kan du också se försäkringsinformation från Volvia och samla allt på samma ställe.

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se