Att privatleasing ökat markant har nog inte undgått någon, men är det bättre att satsa på det framför ett traditionellt billån? Det finns inget enkelt svar på den frågan, men några saker kan du väga in innan du tar ditt beslut.
– Fundera över vilka behov du har idag och framåt. Kommer din livssituation att förändras med en större familj eller satsar du på ett jobb som kräver mer bilkörning? Vill du byta bil oftare än var tredje år? Kommer du ha möjlighet att ladda en elbil hemma eller är det bättre med en pluginhybrid? Ju mer du vet om ditt liv med bilen, desto smidigare blir det att välja det som passar din ekonomi och situation, förklarar Christian.
Fördelen med privatleasing är att det är tryggt och enkelt. Du har en tydlig månadskostnad och behöver inte fundera över bilens värde efter kontraktsslut. Ett traditionellt billån kräver en kontantinsats, men är mer flexibelt när det gäller längd på kontraktet. Om du väljer att finansiera bilen via ditt bolån är det bra att tänka på att du har kvar din skuld även när bilen är såld om du inte kan amortera i samma takt som värdet minskar på bilen. Vill du finansiera via din Volvoåterförsäljare får du en fördelaktig paketering med tydlig totalkostnad, oavsett om du väljer lån eller leasing.
– Styrkan med ett finansieringsavtal via just Volvofinans Bank är samarbetet med Volvo och Volvia samt våra andra partners. Det säkerställer att du alltid får rätt försäkring, rätt serviceavtal och möjlighet till rådgivning. Du har inga dolda avi- eller uppläggningsavgifter som drar onödiga pengar, samtidigt som allt – även drivmedel – hamnar på en enda faktura. Vi erbjuder också den digitala tjänsten Carpay som är kopplad till Volvokortet. Där får du en total överblick på din bilekonomi och full koll på dina månadskostnader. Möjligheten att dela upp ditt service- och verkstadsbesök utan ränta och avgifter i fyra månader ger en extra trygghet för plånboken. Betalar du dessutom med appen får du kvitto och specifikation på utfört arbete direkt i mobilen. Att samla allt på samma ställe är smart, särskilt om du vill sälja bilen och nya ägaren vill ha information.
"Se över vilket behov du har idag och hur det kan ändras i närtid med livssituation med familj, jobb och körsträckor. Hur du ska använda bilen påverkar val av modell och typ av motor."
Du sparar också på din bilekonomi genom att ta hand om din bil. Gör regelbunden service och se till att tvätta den och hålla den städad. Reparera skador så fort de uppstår och säkerställ att du har ett serviceavtal som alltid garanterar originaldelar. Då bibehåller bilen hög kvalitet och värde.
– Om du väljer att köpa är mitt tips att välja en bil som har ett högt andrahandsvärde. Ett högre nybilspris kan löna sig i längden om värdeminskningen inte är så kraftig. Tänk på att vissa typer av utrustning är väldigt attraktivt på eftermarknaden. Till exempel är en kombi eller SUV med dragkrok extra attraktivt för den typen av bil och kan ge ett högre värde när du väljer att sälja den. När du besöker din handlare för att diskutera din nästa bil, se till att ni går igenom din behovslista så hjälper de dig att hitta den lösning som passar dig och din bilekonomi bäst.
Christians tre viktigaste tips
- Se vilket behov du har idag och hur det kan ändras i närtid med livssituation med familj, jobb och körsträckor. Hur du ska använda bilen påverkar val av modell och typ av motor.
- Att tillsammans med din Volvoåterförsäljare skaffa en bild av totalkostnaden och inte enbart titta på priset utan väga in andra faktorer. Är det en elbil kanske den har högre inköpspris, men med skatter och miljöbonusar kan totalkostnaden bli lägre i längden. Som företagare kan du också tänka på att sociala avgifter på förmånsvärdet påverkar totalkostnaden.
- Fundera på vilket alternativ som är mest hållbart både för din ekonomi och miljön. I takt med att fler bildelar kan återvinnas eller är gjorda av återvunnet material samt minskade utsläppsgränser, desto mer hållbart kan det faktiskt vara att uppdatera bilmodell oftare. Nya säkerhetsfunktioner och årliga uppdateringar ger också ökad trygghet.
Starta en dialog med oss
Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se