Vilken bil ska jag köpa? Så väljer du rätt bil efter behov

Funderar du på att uppdatera din bil till en nyare modell? Christian Düfke på Carpay tipsar hur du väljer rätt bil efter behov och ekonomi.

Att privatleasing ökat markant har nog inte undgått någon, men är det bättre att satsa på det framför ett traditionellt billån? Det finns inget enkelt svar på den frågan, men några saker kan du väga in innan du tar ditt beslut.

– Fundera över vilka behov du har idag och framåt. Kommer din livssituation att förändras med en större familj eller satsar du på ett jobb som kräver mer bilkörning? Vill du byta bil oftare än var tredje år? Kommer du ha möjlighet att ladda en elbil hemma eller är det bättre med en pluginhybrid? Ju mer du vet om ditt liv med bilen, desto smidigare blir det att välja det som passar din ekonomi och situation, förklarar Christian.

"Titta inte enbart på inköpspriset – tänk in totalkostnaden i längden"

Fördelen med privatleasing är att det är tryggt och enkelt. Du har en tydlig månadskostnad och behöver inte fundera över bilens värde efter kontraktsslut. Ett traditionellt billån kräver en kontantinsats, men är mer flexibelt när det gäller längd på kontraktet. Vill du finansiera via din Volvoåterförsäljare får du en fördelaktig paketering med tydlig totalkostnad, oavsett om du väljer lån eller leasing.

– Styrkan med ett finansieringsavtal via just Volvofinans Bank är samarbetet med Volvo och Volvia samt våra andra partners. Det säkerställer att du alltid får rätt försäkring, rätt serviceavtal och möjlighet till rådgivning. Du har inga dolda avi- eller uppläggningsavgifter som drar onödiga pengar, samtidigt som allt – även drivmedel – hamnar på en enda faktura. Vi erbjuder också den digitala tjänsten CarPay som är kopplad till Volvokortet. Där får du en total överblick på din bilekonomi och full koll på dina månadskostnader. Möjligheten att dela upp ditt service- och verkstadsbesök räntefritt på 12 månader ger en extra trygghet för plånboken. Betalar du dessutom med appen får du kvitto och specifikation på utfört arbete direkt i mobilen. Att samla allt på samma ställe är smart, särskilt om du vill sälja bilen och nya ägaren vill ha information.

Ju mer du vet om ditt liv med bilen, desto smidigare blir det att välja det som passar din ekonomi och situation.

Du sparar också på din bilekonomi genom att ta hand om din bil. Gör regelbunden service, reparera skador så fort de uppstår och säkerställ att du har ett Volvo serviceavtal som alltid garanterar Volvo Originaldelar.

– Om du väljer att köpa så välj en bil med högt andrahandsvärde. Ett högre nybilspris kan löna sig i längden om värdeminskningen inte är så kraftig. Vissa typer av utrustning är väldigt attraktivt på eftermarknaden, som SUV:ar med dragkrok. Diskutera din nästa bil med en Volvoåterförsäljare, gå igenom din behovslista så hjälper de dig att hitta den lösning som passar dig och din bilekonomi bäst.

Christians tre bästa tips

  • Hur ser behoven ut? Hur du ska använda bilen påverkar val av modell och motor.
  • Skaffa en bild av totalkostnaden tillsammans med din återförsäljare. Titta inte enbart på inköpspriset – tänk in totalkostnaden i längden.
  • Vad är hållbart både för din ekonomi och för miljön? Nya modeller med mindre utsläppsgränser kan vara mer hållbara. Nya säkerhetsfunktioner ger ökad trygghet

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se