Sänk dina bilkostnader

Visst är det en frihet att ha en bil som tar dig på många spännande äventyr, också i vardagen när du handlar eller skjutsar till träningar. Och bilen har blivit ännu viktigare i coronatider när vi undviker trängsel och kollektiva resor. Men samtidigt är bilen oftast den näst största kostnaden i ett hushåll efter bostaden och kanske inte det roligaste att lägga pengar på. Det finns som tur är några smarta sätt som kan sänka utgifterna, kanske har du fler som du vill dela med dig av?

Håll koll på drivmedelskostnader

Att tanka är den största bilkostnaden i vardagen. När du betalar med våra kort och Carpay på Tanka får du förstås alltid lite lägre pris. Dessutom samlar du bonus och får checkar som du kan betala med och få ett ännu lägre literpris. Kvittot samlar du i Carpay och har full koll på dina kostnader. Visste du förresten att bensinpriset varierar under veckan? Ofta är det faktiskt billigare att tanka på söndagskvällar eller tidigt på måndagar än övriga dagar, så passa på att tanka om du ändå är ute och åker vid dessa tidpunkter. Varje liten droppe blir en bäck!

Håll koll på veckodagar med lägre drivmedelspris

En ny bil kan sänka verkstadskostnaderna

Alla bilar behöver servas och du behöver byta däck åtminstone två gånger om året. Har du en äldre bil så kan du tyvärr drabbas av fler oplanerade verkstadsbesök som kostar mer än tänkt. Faktum är att det faktiskt kan vara mer värt att investera i en ny bil än att behålla den äldre. En ny motor har inte bara ny garanti utan drar oftast mindre bränsle. Dessutom så kan du kanske få ett mer fördelaktigt avtal med en ny bil, oavsett billån eller privatleasing. Passa också på att se över dina försäkringar, vilken service som ingår och dubbelkolla så att du inte åker på dyra avi- och uppläggningsavgifter. Ett annat smart sätt att spara på plånboken är att använda möjligheten att delbetala verkstads- eller servicebesöket räntefritt i upp till fyra månader med våra kort. Eller delbetala dina däck. Det kan ge dig lite extra resurser kommande månader att inte behöva betala allt på samma gång.

Och tvekar du på en ny bil ändå? Kom ihåg att en ny bil har nya uppdateringar som ökar säkerheten för dig och dina nära. Och det är ganska ovärderligt.

En välskött bil ökar andrahandsvärdet

"Reparera skador så fort de uppstår. Ett stenskott som lagas direkt kan spara in en betydligt större kostnad där hela vindrutan behöver bytas ut."

Ta hand om din bil – behåll andrahandsvärdet

Du sparar också på din bilekonomi genom att ta hand om din bil. Gör regelbunden service, se till att tvätta den och håll bilen städad. Om du har djur som åker med i bilen se till att du har skydd eller extra klädsel som skyddar mot hår och lukt. Då undviker du också att få en extra kostnad för onormalt slitage vid återlämnandet om du har en privatleasing. Reparera skador så fort de uppstår. Ett litet stenskott som lagas direkt kan spara in en betydligt större kostnad där hela vindrutan behöver bytas ut. Säkerställ även att du har ett serviceavtal som alltid garanterar originaldelar. Då bibehåller bilen en hög kvalitet och värde och en fin servicebok till kommande ägare. 

Om du funderar på att köpa en ny bil kan det löna sig att betala lite mer när värdeminskningen inte är så kraftig. Tänk på att vissa typer av utrustning är väldigt attraktivt på eftermarknaden. Till exempel är en kombi eller SUV med dragkrok extra attraktivt för den typen av bil och kan ge ett högre värde när du väljer att sälja den.

Skydda klädseln för håriga och älskade familjemedlemmar

Håll koll på utgifterna med Carpay

Om du har kontroll över dina kostnader så kan du lättare hitta sätt att sänka dem. Med Carpay har du full koll på alla bilkostnader och andra betalningar med ditt kort. Om du har lån eller privatleasing via Volvofinans Bank så kan du även se dessa månadskostnader i Carpay. En annan smart funktion är att du kan betala verkstadsbesöket direkt med appen. Då får du kvitto och specifikation på utfört arbete direkt i mobilen. Bra att ha det samlat, till exempel om du vill sälja bilen och nya ägaren vill ha information.

Kör ekonomiskt

Hur du kör din bil påverkar hur mycket bilen drar. Genom smartare körteknik kan du minska förbrukningen med hela 10–20 procent vilket gör ganska mycket på bilkostnaden under ett år. Körtekniken handlar till exempel om hur du gasar, bromsar och växlar. Men även annat än körstilen påverkar förbrukningen. Regelbunden service av bilen minskar bränsleåtgången, liksom trycket i däcken och hur du lastar din bil. Här kommer några tips:

  1. Undvik att köra ryckigt och göra hastiga inbromsningar – det drar mycket bränsle.
  2. Släpp gasen istället för att bromsa och hoppa över växlar när du ska upp i hastighet.
  3. Kör aldrig på högre varv än 3 000 varv/minut.
  4. Anpassa farten inför trafikljus och rondeller så att du om möjligt slipper stanna.
  5. Många moderna bilar med automatlåda har ett economykörläge. Vid det valet frirullar bilen I nedförsbackar, men även på vägar med en förutsedd hastighetssänkning som till exempel innan korsning och sparar då bränsle.

Vill du veta mer om hur en ny bil, oavsett om du väljer lån eller privatleasing, skulle kunna hjälpa dig att sänka kostnader? Ta kontakt med din återförsäljare och gå igenom din behovslista så hjälper de dig att hitta den lösning som passar dig och din bilekonomi bäst. Har du fler tips som kan spara på din bilekonomi som du vill dela med dig av? Kontakta oss gärna!

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se