Så får du bort hundhår och hundlukt i bil

Självklart är hunden välkommen i bilen, men den slutar ju inte att fälla hår för det. Och visst doftar vår bästa vän inte alltid rosor. Men det finns smarta städtips och produkter som underlättar att hålla bilen ren och fräsch. Tricket är att städa ofta!
 • Bagagerumsmatta: Skaffa en bagagerumsmatta som skyddar golvet. Oftast har biltillverkaren en specialanpassad matta, men det går även att hitta andra varianter i butiker. Om den trådar sig lätt så är ett tips att köpa en gummimatta istället som är lätt att städa.
 • Gummiborste eller diskhandskar: Använd fuktiga diskhandskar av vinyl att dra bort hundhåren med. Du kan också köpa en gummiborste som är specialgjord att ta bort hundhår med, inte bara från bilklädsel utan också soffor, mattor och kläder. Hör med din handlare om de har någon, annars kan du hitta borstarna i djuraffärer. Se bara till att klädseln inte skadas eller noppar sig.
 • Dammsugare och tryckluft: Om du har tillgång till tryckluft kan du ta bort hundhår genom att blåsa bort dem. Det funkar även bra i trånga utrymmen. Komplettera genom att suga upp håren med en dammsugare.
 • Våtdammsugare: Perfekt för att ta bort lukten. Även om det hjälper till viss del att städa bort hundhåren så behöver du ibland våtrengöra mattor och klädsel. Du våtskrubbar först med diskmedel och en borste och suger sedan upp smutsvattnet med dammsugaren (observera att det måste vara en dammsugare som är tillverkad för att suga upp vatten för att inte riskera kortslutning). Det kan vara en bra investering, men du kan också behöva göra om det för att få bra resultat. Se bara till att du torkar textilierna efteråt. Du kan också hitta dyrare våtdammsugare som både sprutar ut och suger in vattnet, men de är ganska kostsamma. Du kan självklart använda den till mattor och fläckar på soffor inomhus – så kanske kan det vara värt det i långa loppet.
 • Impregnera säten: Ska du köpa en ny bil och har hund? Lädersäten gör det enklare att ta bort hundhår. Om du har halvlädersäten kan du höra om din handlare kan impregnera sätena åt dig, vilket kan underlätta att få bort håren från textilierna.
 • Ozonbehandling: En ozongenerator tar bort bakterier och allergener samtidigt som det ska ta bort lukten. Det finns billigare alternativ, du kan dock behöva göra om det några gånger för att lukten ska försvinna. Alternativet är att kontakta en bilrekond som hjälper dig att ta bort lukten. 
 • Och glöm inte att putsa rutorna! Hundhåret fäster även där och kan göra att lukten kvarstår. 
Ett bagagerumsskydd skyddar bilen mot smuts och vassa klor.

Fler smarta produkter som gör hunden (och dig) glad

 • Bagagerumsskydd: Skydda bilen från repor och smuts när hunden hoppar in och ut ur bagaget med ett bagagerumsskydd. Du fäster det i bilens lastöglor och det skyddar förstås även när du lastar in och ur bagaget.
 • Skyddsklädsel för baksäte: Skyddsklädseln skyddar inte bara din bil mot smuts, hundhår och vassa klor. Det finns oftast öppningar för att fästa hundens säkerhetsbälte och är enkelt att montera.
 • Vädringkrok: Under varma dagar är det viktigt att hålla ditt husdjur nedkylt. Med en vädringskrok kan din hund få frisk luft när du lämnar bagageluckan på glänt, även när bilen är låst. Men tänk på att aldrig lämna din hund i en för varm bil! Och dubbelkolla om den fungerar med en elektrisk baklucka.
 • Hundramp: Förebygg skador och slitage på hundens leder med en hopvikbar ramp som hjälper din hund att ta sig in och ut ur bilen.
 • Burfläkt: En utomhustemperatur på 22 grader kan bli 85 grader inne i bilen. Håll hunden sval med hjälp av en burfläkt, men självklart ska hunden inte lämnas kvar i bilen i värmen.
 • Vattenskål: Det finns vattenskålar som är specialanpassade för bilen som förhindrar att hunden sölar för mycket.
 • Kyldyna: Det finns olika sorter kyldynor. Vissa kyls ner genom att blötläggas eller läggas in i frysen och andra innehåller en kylande gel som aktiveras av vikt. Oftast håller de kylan ett par timmar och går såklart också ha i trädgården en varm dag. Du kan även köpa andra kylprodukter som västar, jackor, selar, täcken och halsband. 
 • Burpläd: Skaffa en skön bädd som hunden kan ha med sig även i bilen. Det kan dessutom ge en extra trygghet, lite som en snuttefilt. Se till att skaffa en bekväm, men slitstark burpläd som håller länge.

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se