Åtta tips för dig som ska köra under julhelgerna

Ska du ut på vägarna i jul? Kanske till och med resa långt? För dig har vi samlat några smarta tips från bland annat Trafikverket som kan göra resan säkrare, enklare och trevligare.
  • Starta resan i god tid – jul och nyår är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt. Men låt det ta den tid det tar. Tomten ser med all säkerhet hellre att ni kommer fram hela än att ni stressar mot klockan.
  • Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg. Välj större vägar med mitträcken som separerar körbanorna.
  • Var utvilad – för de flesta innebär jul och nyår längre resor än vanligt. Om ni är två som kan köra så dela gärna körningen om ni ska en längre sträcka.
  • Kör aldrig onykter och förhindra att någon annan kör onykter. Och låt bilen stå dagen efter en fest.
Planera både tid för avfärd och rutt i jultrafiken!
  • Kör inte fortare än gällande hastighetsgräns och håll avstånd. Se också till att alla är bältade och låt bli mobilen när du sitter vid ratten.
  • Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare. Dessutom kan ni planera roliga stopp i förväg, så blir det lite enklare att ta en paus.
  • Se till att ha bra däck på bilen – det är en viktig livlina. Och se över dina ljus. I mörker, gryning och skymning och dåligt väder ska halvljuset och bakljuset vara tänt.
  • Se till att bilen är utrustad för oförutsedda stopp. En varningstriangel är förstås ett måste, men utrusta även bilen med ficklampa, varma filtar, sand och salt, spade, reflexväst, startkablar, bogserlina och isskrapa. Då är du väl förberedd om du skulle behöva bli stående en längre tid.

Kör du eldriven bil? Då ska du tänka på det här också:

1. Förvärm bilen
När det är kallt går det år mer energi för att värma upp batteriet och kupén, och det gör att din elbils räckvidd minskar. Se därför till att förvärma din bil innan du kopplar ur laddaren och ger dig iväg.

2. Planera in din laddstopp
Eftersom räckvidden minskar i kyla är det klokt att planera sin vinterkörning lite extra. Vid 20 minusgrader kan du behöva räkna med 35-45 % kortare räckvidd än vad din bils WLTP-värde anger. Ta reda på vilka laddstationer som finns längs din resväg, till exempel genom att använda laddkartan https://chargefinder.com/se

3. Ladda direkt när du kommer fram
Ett varmt batteri laddar snabbare än ett kallt. Passad därför på att ladda bilen så snart du anlänt till ditt resmål.

4. Kör lite saktare
Din bil förbrukar mer energi vid högre hastigheter. Därför kan du öka räckvidden och komma längre bara genom att sänka farten.

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se