Roadtrip tips inför ditt nästa biläventyr

Se till att ha bilen redo oavsett om du hemestrar eller tar bilen utomlands. Här kommer några smarta tips vad du kan tänka på när du tar bilen ut på äventyr.
  • Planera resan och åk i god tid för att undvika stress i körningen.
  • Kör inte fortare än gällande hastighetsgräns och håll avstånd. Se också till att alla är bältade och låt bli mobilen när du sitter vid ratten.
  • Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare. Dessutom kan ni planera roliga stopp i förväg, så blir det lite enklare att ta en paus.
  • Testa också dina bromsar, de slits ofta mer under vintern då man bromsar mer på grund av halt underlag och mer trafik. Hör gärna med din serviceverkstad om du behöver hjälp.
  • Kom också ihåg den gamla hederliga töm bilen själv, så förvara inga värdesaker i bilen. 
  • Registreringsbevis ska alltid förvaras i bilen.

Kontrollera däcken

Se till att däcken är bra genom att kontrollera mönsterdjup och lufttrycket. Ofta lastar vi bilen extra tungt under semestern och då behöver de extra luft. Annars ökar risken för punktering då bilen inte ligger rätt på vägen. Långa köravstånd ökar också slitage på däcken, så ta även en extra check när du byter i vinter så är du förberedd inför nästa vår och sommar.

Tanka rätt för bilen

Kom ihåg att tanka rätt drivmedel! Särskilt om du hyr eller lånar en bil som kanske har annat drivmedel än du är van vid och som är lätt att glömma bort. Detsamma gäller om du tankar utomlands och inte förstår språket. Dubbelkolla alltid. Skulle oturen vara framme – undvik att starta motorn. Bränslet börjar pumpas i motorn när du vrider om nyckel. Ring en bärgare och kör inte bilen själv till verkstaden och anmäl skadan till ditt försäkringsbolag. 

Anmäl skada direkt

En skadeanmälan kan vara bra att skriva ut och förvara i bilen då en skada kan lätt inträffa. Det kan till exempel vara ett stenskott på vindrutan, en parkeringsskada, skadegörelse på bilen eller kollision med ett djur. Vänta inte med skadeanmälan utan det är viktigt att du anmäler skadan inom 30 dagar efter skadetillfället. Sedan går det oftast bra att vänta lite med att lämna in bilen för reparation. Om du har försäkring hos Volvia kan du enkelt anmäla skadan direkt i appen, där du också hittar viktiga kontaktuppgifter. Läs mer hur du anmäler en skada hos Volvia.

Kolla luftkonditioneringen

Kontrollera att luftkonditioneringen fungerar och att den tål lite högre hastigheter när den jobbar extra hårt, som under varmare temperaturer. Vänd dig till din återförsäljare om du behöver hjälp med att reparera den.

Håll koll på lufttrycket i däcken om du packar bilen full.

Körning utomlands

  • I vissa länder krävs ett Grönt kort som visar att ditt fordon är försäkrat. Är din bil försäkrad i Volvia beställer du Grönt kort här och Kör vidare-försäkring här. Är bilen försäkrad i något annat försäkringsbolag vänder du dig direkt till dem.
  • I vissa länder krävs ett internationellt körkort. Läs mer hos M Sverige för mer information och beställning.
  • I länderna nedan krävs en miljödekal för att få köra in i en miljözon. Läs mer och beställ en dekal för respektive land: Tyskland, Frankrike, Österrike och Belgien
  • Om du behöver en fullmakt vid utlandskörning till exempel om du har en tjänstebil, så ska den skrivas ut på företagets brevpapper och signeras av er firmatecknare. 

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se