Vad är ett kreditkort egentligen?

Har du funderat på att skaffa kreditkort men är osäker på vad det egentligen innebär? Du är långt ifrån ensam. Här besvarar vi några vanliga frågor och förklarar hur det funkar. 

Så vad är då ett kreditkort och vad skiljer det från ett bankkort? Den enklaste beskrivningen är att kreditkortet kopplas till ett konto med lånade pengar som kallas för din kredit. Det som skiljer mot ett vanligt bankkort där pengarna dras direkt från ditt konto är att du får en faktura månaden efter att du gjort ett köp. Fakturan betalar du i slutet av månaden precis som med vanliga räkningar. Du får även möjlighet att välja om du vill betala hela beloppet eller delbetala, vilket vanligen då sker mot en ränta såvida du inte har räntefria månader.

Varför måste ni göra en kreditprövning?

Som bank och kortutgivare är vi skyldiga att göra en kreditprövning på dig innan vi beviljar ett lån, något som är reglerat i konsumentkreditlagen och i lagen om bank- och finansieringsrörelse. När vi gör en kreditupplysning försäkrar vi oss om att du har möjlighet att betala dina månadsfakturor samt eventuell ränta och avgör samtidigt vilken kreditgräns som är lämplig för din ekonomi. Det innebär att du har ett tillåtet maxbelopp som du kan spendera, men som du inte kan gå över. Det innebär också en trygghet för dig att känna att du har möjlighet att betala ditt lån.

Kan vem som helst skaffa ett kreditkort?

När du ansöker om ett kreditkort behöver du fylla i uppgifter om dig själv och för att din kreditansökan ska bli godkänd måste du uppfylla vissa kriterier. I ansökan fyller du också i önskad kreditgräns, ofta brukar du kunna justera gränsen efter hand beroende på din inkomst. Ett tips är att välja en lägre kreditgräns från början: när du är trygg med hur kortet fungerar och märker att du kan betala din kredit kan du höja gränsen.

Vad är det för avgift?

I takt med att kortutgivare blir fler ökar också konkurrensen. Därför är det viktigt att du väljer ett kort som passar dig och dina behov. Vissa exklusiva kort tar ofta en hög årsavgift för att de har fördelar som kostar lite mer, som till exempel fri lounge på flygplatsen. Normalt är kortavgiften inte så hög och våra kort har varken årsavgift eller dolda avgifter. Kom bara ihåg att sätta dig in i villkoren så att du vet vad som gäller för ditt kort. Ibland tillkommer till exempel ränta och uttagsavgift om du tar ut pengar i en bankomat eller handlar utomlands och får ett påslag för valutaväxling i procent. Välj e-faktura så slipper du avgiften för pappersfaktura. Och är snällare mot miljön!

Varför är det vanligen höga räntor?

Olika kortutgivare har olika räntor och den kan vara ganska hög i många fall. Det är viktigt att komma ihåg att så länge du betalar fakturan innan förfallodatum är det alltid noll kronor i ränta. Att räntan oftast är högre för kreditkort beror på att kortutgivaren sällan har en säkerhet för lånet, som till exempel vid ett bilköp där en bil finns som en garanti eller en bostad. Om du alltid ser till att betala fakturan i tid behöver du sällan oroa dig för några problem.

Är det verkligen säkert att använda ett kreditkort?

Det är faktiskt tryggare att handla med ett kreditkort än ett bankkort eftersom det är kortutgivaren som står för köpet fram till att fakturan betalas. Skulle du upptäcka ett köp som du inte känner igen kontaktar du kortutgivaren innan du betalar fakturan så hjälper de dig att undersöka köpet. Tack vare tjänster som prisskydd, köpskydd och att kortutgivaren står för lånet har du en högre säkerhet. Med ett vanligt bankkort dras pengarna direkt och du kan få vänta längre med att få tillbaka dessa om felaktigheter skulle uppstå. 

Vilka ekonomiska fördelar finns det?

Med ett kreditkort kan du handla när du vill och får oftast mellan 40-60 dagars återbetalning utan ränta och avgifter, beroende på vilket kort du väljer. Du har dessutom ofta bättre villkor än med ditt bankkort. Du kan i lugn och ro gå igenom och kontrollera din faktura och alla köp som du gjort. Det ger en bra översyn och koll på vilka utgifter du har - och kanske till och med en indikation på vad du kan spara in på.

Har du några fler frågor som du vill ha svar på? Kontakta oss via mejl så hjälper vi dig!

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se