Det här ingår i en paketlösning för bil

Alla vill vi göra bra affärer och undvika onödiga kostnader – men när det kommer till bilar är det inte alltid lätt att hålla koll på detaljerna.

Finansiering, försäkring och serviceavtal ska tecknas och alla spelar de sin roll till helheten. Därför brukar aktörer inom dessa fält gå ihop och erbjuda paketlösningar. Men vad är en paketlösning egentligen? Och är det verkligen det bästa valet? Martin Jardesten som är regionchef på Ziklo Bank jobbar dagligen med frågor som dessa.

”Du kan alltid hitta en försäkring med lägre premie, en service för ett lägre pris eller ett lån med lägre ränta. Men jämfört med den slutgiltiga potentiella kostnaden handlar det oftast om små summor.”

Vad ingår i en paketlösning?

Att äga en bil är inte lika simpelt som vilken annan produkt som helst. Bilar behöver servas och försäkras för att få köras på vägarna och om du inte är gjord av pengar behöver du förmodligen hjälp att finansiera ditt bilköp också. Därför erbjuder de flesta stora bilhandlare paketlösningar där just serviceavtal, försäkring och finansiering ingår. I övrigt kan avtalen skilja sig åt på flera vis, men just dessa delarna brukar alltid ingå.

Räknar du med rabatter och andra fördelar blir det oftast en paketlösning som ger dig mer värde för pengarna.

Samarbete är den bästa försäkringen

Fördelen med paketlösningar är att du sköter hela bilaffären på en plats och att företagen ger dig samma tjänster till ett billigare pris. Det har de råd med eftersom kunder inom ett ekosystem är mer lönsamma än andra. Det innebär också fler långsiktiga affärer som ger dig en större chans att påverka dina avtal. Om du vill byta bil till exempel… En ensamstående finansiär förlorar pengar på ett brutet avtal – men en samarbetspartner tjänar på att hålla dig nöjd.

Kan jag inte hitta ett lägre pris själv?

Jo. Men oftast får du vad du betalar för också. Ta försäkringar som exempel: En billigare försäkring ger dig sällan samma skydd som sin lite dyrare motsvarighet. Det kan du förlora på i längden. Dessutom kan premier ibland chockhöjas då du väljer bolag som inte är lika insatta i bilmarknaden. Alla priser baseras på riskanalyser som riskerar att korrigeras om de inte är välinformerade från början. Räknar du dessutom med rabatter och andra fördelar blir det oftast en paketlösning som ger dig mer värde för pengarna.

Hur väljer jag rätt paketlösning?

Det viktigaste är att du vänder dig till etablerade företag som du litar på. Varumärken värderas högre än tillgångar så de stora aktörerna är noggranna med att hitta rätt partners både för sig själva och kunderna. Litar du på X kan du alltså oftast lita även på Y.  Dessutom har ofta bra koll på sina riskanalyser också – vilket innebär att du undviker oväntade premiehöjningar.

När det gäller att jämföra aktörer gör du bra i att ställa många frågor och be säljaren förklara det du inte förstår. Vad kostar bilen totalt per månad? Vad är det som ingår? Finns det en möjlighet till översikt och samlade fakturor? Kan du betala och se alla räkningar på ett och samma ställe? Hur det går till? Se till att du alltid enkelt kan följa och ha koll på alla dina bilkostnader. 

Letar du efter rätt paketlösning för dig? Hos Volvo ingår finansiering, försäkring, serviceavtal och CarPaykortet - för en full översikt över alla dina bilkostnader. Hör med din handlare vilket paket som passar dig!

SMARTARE BILEKONOMI

Ansök om CarPay

Den digitala plånboken, kortet och tjänsten som ger dig full översikt över din bilekonomi. Samla alla dina bilkostnader digitalt och få bonus på varje köp. Smidigt, säkert och förmånligt.

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se