Vad kostar en elbil och hur fungerar den?

Vad kostar en elbil och vilka typer av laddning finns? Vilka fördelar finns för mig att välja en bil med sladd och vad ska jag tänka på när jag investerar i en laddbox? Här ger vi några korta svar på funderingar som kan uppstå kring så kallade miljöbilar.

Elbilarna är här för att stanna

Att antalet elbilar i Sverige blir fler och fler beror på en kombination av ökad efterfrågan och Riksdagens arbete med att nå klimatmålen. Visionen är att vi inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2050, för att begränsa den globala medeltemperaturen. En del av strategin innebär att Riksdagen ger ut bonusar till så kallade miljöbilar, samtidigt som fordonstillverkarna satsar stort på elektrifiering.

Vad är en elbil?

En ren elbil körs endast på el och har inget avgasrör. Därför släpper elbilen ut noll gram koldioxid under körning. Bilen drivs av en eller flera batteridrivna elmotorer. De flesta modeller på den svenska marknaden har en räckvidd på 25-40 mil, och här sker en dramatisk utveckling. Sträckorna blir längre, nya Hyundai kan köra 60 mil till exempel.

Utvecklingen går snabbt

Eftersom fordonsindustrin satsar på elektrifiering går utvecklingen mot att du ska kunna köra längre och längre, samtidigt som utvecklingen av batterier också går snabbt fram – och de blir varken större eller tyngre. Även laddtiderna blir kortare och kortare. Nu kommer bildmodeller där du kan ladda 0 till 80 procent på 15 minuter i en snabbladdare.

Vad är en laddhybrid?

Laddhybriden, som även kan kallas plug-in-hybrid, har både en förbränningsmotor och en elmotor. Batteriet räcker dock inte lika långt som i elbilarna och därför tankas laddhybriden med bensin eller i enstaka fall diesel. Framåt förväntas laddhybriden också kunna tankas med förnybara drivmedel Räckvidden på ren el är 3-10 mil med en laddhybrid, sedan körs den på det fossila bränslet. Det går också att köra i hybridläge där bilen kombinerar el- och förbränningsmotor vilket sänker bränsleförbrukningen.

Välj bil efter dina behov

För att veta vilken miljöbil som passar dig behöver du fundera över hur långt och ofta som du kör, huruvida du kan ladda hemma eller på jobbet. Behöver du ladda längs vägen om du har långt till jobbet? När du har klart för dig vilka behov du har blir det lättare att förstå vilken typ av bil du bör investera i.

"För att veta vilken miljöbil som passar dig behöver du fundera över hur långt och ofta som du kör, huruvida du kan ladda hemma eller på jobbet. Behöver du ladda längs vägen om du har långt till jobbet? När du har klart för dig vilka behov du har blir det lättare att förstå vilken typ av bil du bör investera i."

Laddhybriden, som även kan kallas plug-in-hybrid, har både en förbränningsmotor och en elmotor. Batteriet räcker dock inte lika långt som i elbilarna och därför tankas laddhybriden med bensin eller i enstaka fall diesel.

Vad kostar en elbil och vilka ekonomiska fördelar finns?

En elbil är ofta dyrare i inköpskostnad än en fossildriven bil, men eftersom bränslekostnaden är så låg kan du tjäna in kostnader i ett längre tidsperspektiv. Elkostnaden är avsevärt lägre än att tanka bensin eller diesel. Volvo XC40 elbil drar 2 kWh per mil vilket ger en kostnad på cirka 4 kronor per mil. Bensindrivna XC40 T3 har en bensinförbrukning på 0,74 liter per mil och kostar då cirka 10,73 kronor per mil, alltså mer än dubbelt det för elbilen.

Det finns fler fördelar som adderar till en lägre kostnad:

  • Lägre fordonsskatt ger också en lägre totalkostnad, även om prislappen är hög så blir månadskostnaden lägre i slutändan.
  • Klimatbonus ger också en lägre totalkostnad. Från den 1 april 2021 höjs den till 70 000 kronor för en ren elbil.
  • Höga andrahandsvärden – elbilar har en låg värdeminskning och har därför ett högt andrahandsvärde på marknaden, som bidrar till en lägre kostnad i slutändan.
  • Minskade servicekostnader. En elbil behöver mindre service än en bil med förbränningsmotor.

Du behöver också investera i en laddstation för att kunna ladda din bil hemma på ett säkert sätt. Det kan antingen vara en laddbox eller laddstation. En laddbox kostar ungefär mellan 12 000 och 20 000 kronor för utrustning och installation. En laddstolpe kostar ungefär mellan 20 000 och 50 000 kronor för utrustning och installation. Enklast och billigast är en laddbox på väggen i ett garage eftersom laddstolpar utomhus kräver nedgrävda kablar och blir dyrare ju längre bort de står från strömkällan.

Anlita alltid en elektriker

Bilen kan laddas med hushållsel i ett jordat utomhusuttag (230 V och 10A), enligt samma princip som när du kopplar in en motorvärmare. Det är viktigt att en elektriker kontrollerar elinstallationen för att se att kablar och kontakter klarar av en hög belastning under en längre tid, det vill säga tiden det tar för en normalladdning. Annars kan det finnas det risk för brand.

Olika typer av laddning

Normalladdning sker oftast i hemmet eller på kontoret när fordonet kan stå parkerat en längre tid.

  • Normalladdningen har en effekt på cirka 3,7 – 11kW. Efter fem mils körning behöver du ladda cirka 10kWh.
  • Om en laddare har en effekt på 3,7kW tar det alltså cirka 10kWh delat på 3,7kW = 3 timmar att fylla på batterierna.
  • Totalt tar det cirka 8-12 timmar att ladda ett batteri med vanlig hushållsel, beroende på bilmodell.
  • Oftast är bilen inte helt urladdad och behöver därför inte stå hela den tiden för att få full räckvidd.
  • Tänk på att den verkliga körsträckan som du kan köra på el påverkas av hastighet och temperatur. Under varmare månader som vår, sommar och höst kommer du cirka 90 procent av bilens specificerade räckvidd. Under kalla månader och sämre väderlek kommer du drygt 50-70 procent av angiven räckvidd.

Snabbladda längst vägen

Snabbladdning finns längs med huvudvägarna, ofta på en befintlig bensinstation. Laddarna ger ofta en effekt på 50 kW för att fordonen ska kunna laddas på kort tid. De flesta rena elbilar går att snabbladda, men laddhybrider är inte anpassade för att kunna snabbladdas.

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se