Framtidens bilar

Självkörande bilar kan förändra vart vi väljer att bo, parkeringsplatser kan vara en lösning på bostadsbrist och städer vill prioritera fotgängare framför bilister i framtiden. Men varför? Få reda på hur städer planerar för framtidens bilar då Sofia Stålne lyfter sina funderingar i det här avsnittet av ”Vägen Framåt” – serien som spanar in i framtiden av mobilitet och betalningar.

Elbil

Varför tar laddbara tjänstebilar över marknaden?

Andelen laddbara tjänstebilar bilar som Ziklo Fleet Services leasar ut har mer än fördubblats under de senaste fem åren. Bara under det senaste året har framförallt andelen rena elbilar skjutit i höjden. Men vad är det som driver utvecklingen?

VÄGEN FRAMÅT

Hur betalar vi i framtiden?

Vad har stenar, kossor, kapsyler och papper gemensamt? Alla har de använts som betalmedel någon gång i tiden. Och kanske verkar det konstigt – men sedan digitaliseringen har våra betalmetoder blivit ännu mer oförutsägbara. Se det andra avsnittet i den här serien när CarPays betalexpert, Erik Magnarsson, reder ut framtidens betalningar.

Vägen framåt

Äger vi bilar i framtiden?

Brist på parkeringsplatser, långa trafikköer och avgaser i storstäder får många att söka alternativ till bilägande. Men hur många är egentligen villiga att ge upp sitt ägarskap? Se när Manfred Mellquist från CarPay, expert på bilägande, funderar över hur framtiden för delningstjänster kan se ut.

När du slutar köra bil och bara åker med på resan

Framtiden går på autopilot

Redan idag är en självparkerande bil gammal teknik. Liksom bilar som hjälper föraren att hålla sig i filen, bromsa och styra undan hinder eller lindra en krock. Några har en begränsad form av autopilot som styr bilen själv. Och Googles bilar som kartlägger omgivningen kör redan utan någon förare. Allting tyder på att inom en snar framtid, snarare än många tror, så kör vi inte längre själva utan åker bara med på resan.

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@carpay.se